Zanimljivo

Ratluk ili Rahat-lokum

je vrsta slatkog deserta, pihtijaste mase od pirinčanog brašna ili skrobnog brašna sa dodatkom šećera u prahu.
Ratluk je omiljena poslastica u arapskim zemljama, kao i u Turskoj, Bugarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Grčkoj i Kipru. U Grčkoj i na Kipru se pravi posebne vrste lokuma - Kiparski lokum.

Za dobijanje posebnih vrsta ratluka dodaju se: pavlaka, razni sokovi, sirup od ružinog cveta, preliv od čokolade, sok od limuna., komadići badema, komadići oraha, komadići lešnika ...

Reč ratluk (rahat-lokum) potiče od turskih reči rahat lokum, koje su verovatno adaptacija arapske sintagme raha(t) al - holkum (راحه الحلقوم), koja znači „zadovoljstvo za grlo

Bombona (francuski, bonbon, bon-nešto dobro)

je tvrdi slatkiš napravljen od šećera sa dodatkom boja i aroma. Dolazi od francuske reči „bon“ što označava nešto dobro. Bombona je tvrda da bi duže trajala jer se konzumira tako što se otapa u ustima i teško može da se pregrize.
Zanatlija koji pravi bombone se zove bombondžija.


Tekst preuzet sa Wikipedije
Pozovite nas: 035 8566 904 063 8142 490